Vereycken - Gommers

1e Interprovinciaal Vierzon 6.257 o.d. 2012
7e Interprovinciaal Vierzon 3.585 jl. 2012
De traditionele openingsvlucht van het zware halve fond seizoen in België is interprovinciaal Vierzon en het werd een eclatant succes voor Mark en Maria Vereyken-Gommers uit Schilde. Nadat ze vorig jaar al een uitermate sterk seizoen kenden en onder andere 5e Prov. Kampioen Kleine Fond KBDB Antwerpen werden, kloppen ze nu aan de grote poort met de interprovinciale zege uit Vierzon.
Antwerpen en Duitsland
Het hokbestand van Mark en Maria is opgebouwd met duiven van melkers uit de provincie Antwerpen, te weten Linda en Michel Baertsoen (Brasschaat), Eddy Janssens (Zandhoven), Dirk van Dijk (Zandhoven) en Roger en Eddy Grootjans (Ranst), aangevuld met duiven van de Duitse toppers Walter en Andreas Drapa (Königsbach-Stein).
Met de Duitse kampioen Drapa kwam Mark in contact toen hij met wat jonge duiven op de duivenmarkt in Lier stond en Drapa al zijn jonge duiven kocht. Toen Drapa daarna nog naar het kweekstation van Natural wilde en vroeg hoe ze daar moesten komen, stelde Mark voor om een kopje koffie te gaan drinken in Schilde en hen daarna voor te gaan naar het kweekstation. Dit was het begin van een mooie vriendschap, waardoor Mark en Maria de klasse van de familie Drapa op hun hokken kregen.
Mark en Maria moeten achter hun huis woekeren met de ruimte en beschikken dan ook over een eerder kleine vliegploeg van 19 weduwnaars (4 oude + 15 jaarlingen) en 11 vliegduivinnen (4 oude + 7 jaarlingen). Daarnaast kweken ze jaarlijks circa 45 jonge duiven en hebben ze de beschikking over 18 koppels kwekers, die echter ook dienst doen als partners van de vliegduiven.
Vierzon
Voor Vierzon werden alleen de 11 duivinnen ingekorfd en die zorgden voor een geweldige prestatie door op interprovinciaal vlak een score van 10 op 11 neer te zetten, met zowel bij de oude als de jaarlingen een absolute kopduif en maar liefst acht prijzen per tiental. Hun totale resultaat zag er als volgt uit:
6.257 o.d. 1-40-387-908 (04/04)
3.585 jl. 7-50-210-266-338-554 (06/07)
Winnares bij de 6.257 oude duiven werd de geschelpte duivin BE10-6213639 alias ‘Yanina’, die hiermee zeker niet aan haar proefstuk toe was en als eerste getekende de mand in was gegaan. Als jong was ze al asduif fond in het sterke St. Job en als jaarling was ze daar asduif kleine fond. Op haar palmares prijken dan ook meerdere knappe prijzen op provinciaal en nationaal niveau, waaronder: 47e prov. Vierzon 2.564 d., 56e nat. Bourges 20.544 d., 77e prov. Argenton 2.153 d., 103e prov. Bourges 1.642 d., 333e nat. Zone Chateauroux 9.112 d., 610e nat. Limoges 14.679 d. en 663e nat. Bourges 30.748 d. De week voor Vierzon vloog ze al de 33e Melun van 1.396 duiven en toen wisten twee zonen van haar zich in een veld van 2.131 jaarlingen als 3e en 30e te klasseren.
Haar vader is de ‘Contador’, zelf goed voor 14e nat. Bourges 31.824 d., en een kruising Grootjans x Drapa, terwijl haar moeder rechtstreeks van Linda en Michel Baertsoen afkomstig is en daar werd gekweekt uit ‘Tommeke’ (1e prov. Montluçon 2.264 d., 7e prov. Chateauroux 1.362 d. en 9e prov. Le Mans 493 d.) x ‘Francine’ (1e Noyon 776 d. en 1e Bourges 450 d.).
Uit een broer van de ‘Contador’ kweekte de combinatie Hendriks-Roks uit Rijsbergen een duif die onlangs de snelste was van ruim 24.000 duiven op St. Quentin in Afdeling 2 Brabant 2000.
Systeem Weduwduivinnen
Voorafgaand aan het seizoen wordt er met de vliegduivinnen niet gekweekt. Alleen voor aanvang van het vliegseizoen worden ze gepaard aan de kweekdoffers en mogen ze drie dagen broeden. Voorafgaand aan Vierzon kwamen de duivinnen in de mand voor achtereenvolgens Duffel, Vilvoorde, Quievrain, 2 x Noyon en Melun.
De duivinnenploeg traint tweemaal daags maar niet zo heel lang. Meestal laat Mark de duivinnen een kwartier voor de duivinnen van buurman Willy van Beirendonck los, zodat wanneer na een kwartier de snelheid er wat uit dreigt te gaan, nogmaals voor een tiental minuten op gang worden getrokken door de duivinnen van de buurman. Zo trainen ze dus tweemaal daags gedurende slechts 25 minuten, maar wel steeds op hoge snelheid.
Van onderling paren is er weinig sprake, waarbij moet worden aangetekend dat de duivinnen wel wekelijks de mand in moeten tot en met Nationaal La Souterraine. Mochten ze tussendoor een keer niet kunnen worden ingekorfd voor de zware hafo, wordt er geopteerd voor een snelheidsvlucht of zelf wegbrengen. De duivinnen zitten door de week op schapjes voor de gesloten broedbakken en mogen voor de inkorving een kwartiertje bij hun partner en bij thuiskomst ongeveer 2 uur.
Voeding
Qua voeding hanteren Mark en Maria een systeem dat vergelijkbaar is met het systeem van Dirk van Dijck uit Zandhoven en volledig uit mengelingen van de firma Beyers bestaat. Bij thuiskomst krijgen de duiven een stevige mengeling bestaande uit 50% Brilliant en 50% Prange Grand Prix voorgeschoteld. Daarna volgt twee dagen een lichte mengeling bestaande uit 50% Zoontjens Geel en 50% Elite Enzymix Recup.
Daarna begint het opvoeren naar de vlucht toe met op dinsdagmorgen 50% Prange Grand Prix en 50% Zoontjens Geel en op dinsdagavond en woensdagmorgen 100% Prange Grand Prix. Op woensdagavond en donderdagmorgen staat er 50% Prange Grand Prix en 50% Brilliant op het menu. De laatste maaltijd voor de inkorving vindt plaats op donderdag namiddag en bestaat uit Brilliant aangevuld met gepelde zonnebloempitten.
Medisch
Ook op medisch vlak een consistente aanpak van Mark en Maria. Hier leggen ze hun vertrouwen in de kwaliteiten van dr. Vincent Schroeder en volgen ze een maandelijks terugkerend begeleidingsschema. In week 1 wordt er twee dagen tegen luchtweginfecties behandeld, in week 2 twee dagen tegen adeno, in week 3 twee dagen tegen schimmels en in week 4 wordt er een trichopil opgestoken.